A sportorvos szerint a 496-os kísérlet az önmegvalósítás szélsőséges módja

Dr. Kiss Mariannát, az Országos Sportegészségügyi Intézet vezető sportorvosát is megkérdeztük Vincze András kollégánk vállalásáról.

Kollégánk közelít a nehezéhez, már naponta húsz kilométer felett jár. Milyen sérülésekkel nézhet szembe?

A problémák már napi 10-15 kilométertől kezdve jelentkezhettek volna, de az előéletét nézve a heti hatvan-hetven kilométerhez azért hozzá van szokva – jelentette ki dr. Kiss Marianna, az Országos Sportegészségügyi Intézet vezető sportorvosa. – Nagyon fontos szempont a tempó, nem időre fut, hanem távra, nyolc-tízperces kilométerekkel könnyebben vállalható a kihívás, a minél lassabb futással lehet csökkenteni a kockázatokat, amelyet a mindennapi hosszú etapok jelentenek. Fontos az ideális lábbeli, s mivel gyakorlott sportoló, a technikáján talán nem kell módosítania. Az persze nem árt, ha segít neki egy edző, akár videón figyeli a mozgását bizonyos szakaszon. A megfelelő mennyiségű alvás lényeges, amikor belefér, akár délután is érdemes lepihenni. A megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés, a folyadékfogyasztás, a tápanyagbevitel szerepe is megnövekszik, amikor már órákat fut naponta. Érdemes elmenni masszázsra, alapos nyújtást, bemelegítést és levezetést végezni, ami segíti az izomszövet regenerációját.

Ha valaki azzal fordulna önhöz, hogy hasonló kihívásra vállalkozik, lebeszélné?

Ilyen szélsőséges kihívásokról mindenkit lebeszélnék. A heti négy-öt edzés az ideális ahhoz, hogy a sport mint élmény és egészségvédő tevékenység megvalósuljon, tehát érdemesebb a mozgásnak a 496-os kísérletnél visszafogottabb megoldásait választani.

Ennek ugyanis meglesz a böjtje, de ha valakinek szüksége van hasonlókra, hogy teljesítse a bakancslistáján szereplő erőpróbákat, hát tegye, ám azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy ez szélsőséges módja az önmegvalósításnak.

A futás olykor szenvedéssel jár

Mikor jöhet el a pillanat, hogy abba kell hagyni a kísérletet?

Lehetséges, hogy a korábbi túlterheléses jellegű sérülései kiújulnak, érdemes tehát a megelőzésről konzultálni fizioterapeutával, edzővel. A lábikra és a combizmok görcse például jellemző lehet, oda kell figyelni a pihentetésre, mert ahogy fokozódik a terhelés, nyugalmi állapotban is érezhet fájdalmat. Ha a helyzet hirtelen rosszabbodik, duzzanat alakul ki, és beszűkül a mozgástartomány, érdemes szakemberhez fordulni, mert ezek már súlyosabb eltérések tünetei lehetnek. A legjobb nem megvárni, hogy bekövetkezzenek.

Feltételezhető, hogy van olyan testtudata a kihívás alanyának, hogy eldöntse, az a fájdalom, amit érez, mennyire tér el a megszokottól. Ha kétségei vannak, szintén hasznos orvoshoz, gyógytornászhoz fordulni.

De ne csak mozgásszervi panaszokról essen szó, nagyon súlyos következményei lehetnek, ha ignorálja a fokozódó mellkasi fájdalmat, a pulzusával, légzésével kapcsolatos problémákat. Harmincegy nap alatt fáradásos töréstől nem nagyon tartanék, ez inkább hónapokon át tartó túlterhelés miatt következhet be. Az izomhúzódás leginkább gyors tempónál, dinamikusabb mozgásnál jelent kockázatot, főleg, ha a tartós túlterhelés és a kellő regeneráció hiánya miatt sérülékenyebbé válnak az izmok.

Az életkor és a nagyobb testsúly mekkora kockázatot rejt magában?

Ha saját magához képest is van feleslege, az mindenképpen fokozott kockázatot hordoz magában, hiszen a nagyobb testsúly nagyobb terheléssel is jár. Az életkor növekedésével meghosszabbodik a regenerációs idő, ami így, a kihívás vége felé nem könnyíti meg a teljesítést. Rengeteget számít, hogy korábban mennyire volt sportos az illető, könnyebb dolga van, ha már gyermekkora óta mozog, és tizenéves korában megszerezte az alap-állóképességét, mert később nehezebben adaptálódik a szervezet a hosszan tartó sportoláshoz. Aki egész életében aktívan élt, az még némi túlsúllyal is könnyebb helyzetben van.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.