Ki tud úgy ollózni, mint Bale?

Itt a nyár, jön a strandfoci szezonja, de a vakmerőbbek a füvön is bemutatnák akrobatikus tudásukat. Mi kell ahhoz, hogy ugyanolyan gólt rúgjunk, mint Gareth Bale a BL-döntőben? Egy labda biztosan - de azért más is!

A Real Madrid éléről a minap váratlanul lemondó Zinédine Zidane vezetőedző a Real Madrid–Liverpool döntő 61. percében, 1–1-nél küldte pályára Gareth Bale-t, aki három perccel később csodálatos ollózós góllal szerzett ismét vezetést a spanyoloknak. Aki látta a gólt, nem felejti el. Bizonyára sokan álmodoznak arról, hogy legalább a strandon, a puha homokon elvetődve sikerül hasonló gólt szerezniük.

Vajon milyen izmokra és képességekre van szükség ahhoz, hogy így felugorva ennyire jól eltaláljuk a labdát?

„Bár a legtöbben az izomerőről és a robbanékonyságról beszélnek, ehhez a lövéshez sokkal nagyobb szükség volt a tökéletes koordinációs készségre – mondta a csupasport.hu-nak Gábris Csaba, aki Szombathelyen, a Haladás futballcsapatánál dolgozik erőnléti edzőként. – Különösebben nem volt erős a lövés, maga a mozdulatsor viszont szinte tökéletesre sikeredett. Nem az erejére volt szüksége, sokkal inkább arra, hogy pontosan felmérje, honnan és hova jön a labda, mikor kell felugrania és hogyan kell meglőnie. És persze szerencse is kellett, mert bármennyire is tökéletesen csinálunk mindent, ebből néha gól lesz, néha nem. Neki a legjobbkor jött össze.

Amiről talán kevesebb szó esik, hogy ilyenkor az esésre is nagyon figyelni kell. Sohasem az elrugaszkodás a gond, hanem a földet érés.

Minél nagyobb területen kell tompítani az esést, de Bale esetében a felvételek alapján ez is szinte tökéletes volt. Bár nem hinném, hogy ezt rendszeresen gyakorolja, biztos nem most csinált ilyet először, így az is sokat segíthetett neki, magabiztosabbá tehette, hogy tudta, el tudja végezni a mozdulatsort, és nem félt attól, hogy esetleg megsérül.”

Fekete Viktor az ollózós gólok hazai nagymestere

Hasonlóan látja a helyzetet az egykori válogatott strandfutballista, Simonyi Gábor is. Ha valaki, ő tudja, hogyan kell a walesi csatár góljához hasonló látványos találatot szerezni, ugyanis azon kevés magyar játékosok közé tartozik, aki a nagypályán és a strandon is képes akrobatikus, szemet gyönyörködtető megmozdulásokra.

„Gyakorlás kérdése az ollózás, és valóban elsősorban a koordinációs készség számít, az erőre kevésbé van szükség – árulta el Simonyi Gábor. – A strandfociban egyébként sokkal gyakoribb az ilyen gól, mivel ott a szabályok kimondottan védik az ollózó játékost. Van, akinek ehhez van érzéke, és van, akinek évekbe telik, mire jól megy neki.

Ami a hobbijátékosokat illeti, a Balatonban vagy a homokban óvatosan lehet az ilyesmit gyakorolni, de a füvön senkinek nem ajánlom, hogy ezzel kísérletezzen, mert hamar elmehet a kedve az egésztől.

Hogy mást ne mondjak, korábban Magyarország talán legjobban ollózó strandfocistája is olyan rosszul esett rá gyakorlás közben a kezére, hogy a mentő vitte el. Úgyhogy az esésekre valóban nagyon figyelni kell, mert különben csúnya sérülés lehet a látványosnak szánt mozdulat vége.”

Arról nem is beszélve, hogy hiába tudjuk viszonylag jól elvégezni a mozdulatot, utána jön a következő lépcsőfok, vagyis hogy oda rúgjuk a labdát, ahova szeretnénk.

„Erre is rá kell érezni! A gyerekeket is úgy szoktuk tanítani, hogy leültetjük őket a földre, és először megmutatjuk, hogyan húzza az egyik lábát a másik után. Gyakorolni kell minél többet, és akkor előbb-utóbb sikerélményünk lesz.”

Simonyi Gábor szerint elsősorban érzék és koordinációs készség kell az ollózáshoz

Az is tévedés egyébként, hogy hatalmas és erős combizmok kellenek ahhoz, hogy magasra ugorva ollózzunk a kapuba.

„A magasugróknak sincsenek óriási combizmaik, mégis ők ugranak a világon a legmagasabbra – folytatta Gábris Csaba. – Természetesen megvannak erre a speciális gyakorlataik, el sem hinné az ember, mekkora súlyokkal edzenek. Láttam már hatvan-hetven kilós embert százötven–száznyolcvan kilós súllyal guggolni, persze általában egy-két ismétlést végeznek csak. Ellenkező esetben ugyanis, ha kisebb súllyal több ismétlést csinálnának, azzal már inkább az izom térfogatát növelnék.”

 

Strandfocistákat várnak

Június 30-ig lehet nevezni lehet a július 7-én és 8-án, Tiszavasváriban megrendezésre kerülő 5. Szentmihályi Gyógyfürdő Kupára. Egy strandfoci csapat maximum tizenkét taggal nevezhet, a győztes a jelentős pénzjutalom mellett egy vándorserleggel is gazdagodik.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.