Hévízen is készült olimpiai éremesélyesünk

Rasovszky Kristóf és Olasz Anna képviseli a magyar nyílt vízi úszókat a tokiói olimpián. Előbbi éremesélyes, de a szakágban is bármi megtörténhet, szóval Olasz Anna is érhet el szép eredményt.

Ugyan a medencés úszók rögtön a tokiói olimpia megnyitóját követő napon elkezdték a szereplést, a nyílt vízi úszóknak még várniuk kell, a nemenként 25–25 sportoló magyar idő szerint augusztus 3-án és 4-én késő este ugrik vízbe az Odaiba kikötőben – mindkét nemben egy-egy magyar versenyzővel.

Már évek óta az élmezőny tagja a még mindig csak 24 éves Rasovszky Kristóf, aki gondoskodhat arról, hogy a medencén kívül is érmet szerezzen a magyar küldöttség.

A Balaton ÚK Veszprém versenyzője már az utánpótlásban is aratott, junior világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, majd a felnőttek között is megállta a helyét, kétszeres Európa-bajnok (5 és 10 km-en, 2018-ban), továbbá a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon nem akadt nála jobb 5 kilométeren.

A „Balatoni cápa” becenévvel is illetett úszó a 2019-es vb-n szerezte meg a tokiói kvótát, így ebből a szempontból nyugodtan készülhetett. Az már annál inkább fejtörést okozott, hogy várhatóan roppant meleg, 30 fok körüli lesz a víz hőmérséklete, márpedig ő nem kedveli a meleg vizet.

Ahogyan Szokolai László tanítványa a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, a körülmények modellezésére hetente egyszer a Hévízi-tóban készült.

Ráadásul az ellenfelekről se feledkezzünk meg… Bár a mindig kiszámíthatatlan műfajban nagyon nehéz esélyet latolgatni, Rasovszky legnagyobb ellenfele talán a szám riói győztese, a holland Ferry Weertman lehet. Múltjukban közös pont, hogy a klasszis rivális a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon 10 km-en csupán célfotóval előzte meg magyart, a két sportoló akkor egymás kezét emelte az égbe.

Alapesetben az olasz Gregorio Paltrinierivel is számolni kell, hiszen 1500 m-en mindent megnyert már a medencében, ám hogy a nyílt vízen is pazar, azt legutóbb éppen a budapesti Eb-n mutatta meg, amikor 5 és 10 km-en is begyűjtötte az aranyat a Lupa-tónál. Csakhogy a viadal után mononukleózis alakult ki nála, amely erősen visszavethette, ezért aztán nagyobb rivális lehet a német Florian Wellbrock és a francia Marc-Antoine Olivier is.

Rasovszkyval ellentétben az utolsó pillanatra maradt a kvótaszerzés Olasz Annának, aki viszont nem aprózta el a júniusi setúbali pótkvalifikációs viadalon, hanem megnyerte a viadalt.

A Szegedi Úszó Egylet sportolója öt évvel ezelőtt, a riói olimpiára az utolsó utáni pillanatban, az orosz doppingügyek miatt jutott el, most viszont maga vívta ki a szereplés jogát. Ráadásul nemcsak a portugáliai siker adhat neki lendületet, hanem az idei hazai Eb-n szerzett ezüst is, ezért ha akadnak is esélyesebb indulók Gellért Gábor tanítványánál, bármi megtörténhet a japán fővárosban.

Ám tény, a papírforma – amely egyébként szinte nem is értelmezhető a kiszámíthatatlan műfajban – nem Olasz mellett szól. Sokkal inkább például az 5 és 25 km-es távokon összesen ötszörös világbajnok brazil Ana Marcela Cunha, a 10 km-en Rióban ezüstérmes, kilencszeres Eb-első olasz Rachele Bruni vagy a londoni játékokon ezüstös, kétszeres vb-aranyérmes amerikai Haley Anderson tekinthető esélyesnek.

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, MENETREND

Augusztus 3., kedd, 23.30: női 10 km. Augusztus 4., szerda, 23.30: férfi 10 km

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.