Pihenőt tart a rekorder

Szünetet tart az úszásban az Európa-bajnoki bronzérmes Papp Márk, a Balaton-átúszás rekordere, aki az elmúlt hónapokban – a járvány ellenére is – belekóstolt a hétköznapi életbe.

„Négyéves korom óta úszom, és egészen mostanáig versenyszerűen csináltam” – kezdődik az egyik oktató, Papp Márk bemutatkozása a II. Kerületi Sport Kft. Úszóiskola honlapján. E mondat alapján arra is gondolhatnánk, hogy a 2016-ban nyílt vízi Európa-bajnokságon csapatban bronzérmes úszó visszavonult, ám találgatás helyett inkább megkerestük a legilletékesebb személyt, Pappot.

„Nem hagytam abba, csak kisebb szünetet tartok – fogalmazott megkeresésünkre a 26 éves úszó. – Huszonegy-két évig úsztam pihenő nélkül, és úgy éreztem, érdemes megnézni, kipróbálni milyen a hétköznapi élet.”

A döntését nem a koronavírus-járvány kényszerítette ki, hiszen már 2020 elejétől visszavett. A járvány miatt az edzések persze elmaradtak, de már az azt megelőző két hónapban is kevesebbet tempózott a vízben.

Mint mondja, tetszik neki az új élet, amelyben nem úgy kel fel, hogy aznap milyen edzést kell elvégezni, és az mennyire fáj majd. Ráadásul úgy érzi, az élsport remekül felkészítette a mindennapok kihívásaira, jól kezeli a stresszes helyzeteket. Kíváncsiak voltunk, hogy érzi magát azután, hogy kilépett az élsport jelentette burokból.

„Jól, igaz, szerintem az inkább annak lehet burok, akinél például elvágják az úszást, és nincs végzettsége, amely segítene neki átlépni a hétköznapi életbe.”

Papp tavaly államvizsgázott, most pedig a nyári esküvőjére készül, plusz több ideje jut Lunára, a család tüneményes kutyájára, szóval semmiképpen sem unatkozik, egyébként is mindig igyekszik a pozitív részleteket megragadni. A bemutatkozásban megjelölt Márk bácsi megnevezést ugyan még szokja, de örül annak, hogy úszást oktathat – igaz, a koronavírus-járvány ezt is parkolópályára tette.

Mint ahogyan nem mondhatjuk, hogy visszavonult, arról sem beszélhetünk, hogy visszatér majd – hiszen csupán szünetet tart. Majd meglátja, mikor és hogyan akarja újrakezdeni az úszást, de vallja, nem szabad elhamarkodott döntést hoznia. Azt viszont egyértelmű, az úszás továbbra is közel áll a szívéhez.

„Szerintem sportolóként nem érdemes eljutni arra a szintre, hogy megutáljam a vizet, hogy mennék el akkor például nyaralni a Balatonra? Azt mondanám, kicsit bele voltam fásulva a helyzetbe, a körülmények inkább csak összejátszottak a lelki, testi és mentális állapotommal, ám továbbra is szívesen úszom és szinten tartok.”

Papp Márk az egyetlen, akinek sikerült egy órán belül átúszni a Balatont (a hagyományos, Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 km-es távot), idejével azóta is csúcstartó. „Nem állítom, hogy ha valaki azt mondaná, egy hét múlva ússzunk, topformában lennék és új rekordot tempóznék, de bármikor felkészülnék és indulnék. Továbbra is szívesen ugrom vízbe.”

Fotók: Nemzeti Sport

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kamiont húztak, koffert cipeltek, hordót emeltek – a legerősebb magyar hölgyek
Verseny közben ugrott el a boltba, de így is megnyerte a női kategóriát
Befejeződött a magyar világcsúcsot és aranyérmet is hozó erőemelő Eb
Rambo tehet mindenről? – Ezért (is) díjazzák a groteszk módon nagy izomzatot a Mr. Olympián
Év végi levezető edzésnek indult, győzelem lett belőle

Videók

Több mint egy kilométert csúszott a pályán sílécek nélkül, csak a háló fogta meg
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.