A férfiak közt még ciki a smovey-torna

Míg a nyugat-európai országokban hódít a smovey-torna, nálunk csak kevesen tudják, mi is az. Pedig egy pár rezgőgyűrűn és az elhatározáson kívül semmi más nem kell ahhoz, hogy elkezdjük.

„A smovey-tornát nálunk még csak kevesen ismerik – kezdte a beszélgetést dr. Pappné Boczor Margit sportrekreációs és smovey-oktató. – Pedig nagyon jól alkalmazható a Parkinson-kór vagy ízületi problémák kezelésében. Használata serkenti a vérkeringést, oldja a stresszt és a szorongást. A rezgőgyűrűk segítségével alaposan át lehet mozgatni a testet, különösen a nyak- és gerinccsigolyákat, valamint a vállakat. Használatuk révén formás izomzatot lehet építeni különösebb erőfeszítés nélkül.”

A smovey rezgőgyűrű egy különleges fitnesz- és terápiás eszköz. Nyugalmi állapotban mindössze fél kilogrammot nyom, mozgásba hozva azonban – a lendület és a centrifugális erő következtében – súlya akár megötszöröződhet.

A két gyűrűt kézbe véve különböző koreográfiai elemekkel gazdagított gyakorlatokat lehet végezni, és akár mi magunk is kitalálhatunk új mozdulatsorokat. Ez a hobbisport végezhető fitnesz- vagy tornateremben, szabad ég alatt, egyedül vagy akár csoportosan is.

Az ötlet egy korábbi osztrák sportoló, Johann Salzwimmer fejéből pattant ki, akinél az orvosok Parkinson-kórt állapítottak meg. A sportoló elhatározta, hogy kifejleszt egy olyan eszközt és mozgásformát, amellyel stabilizálhatja állapotát. Az elképzelés nagyon jól bevált, a módszer pedig hamar hódító útjára indult, és ma már egyre szélesebb körben használják.

Sajnos nálunk erre még várni kell. Pedig az első rezgőgyűrűk már öt évvel ezelőtt megérkeztek Magyarországra. A szakember úgy látja, hogy akik kipróbálják a smovey-tornát, gyorsan meg is megkedvelik.

Sokak számára nagy felüdülés jelent, amikor kiszabadulhatnak a négy fal közül, és smovey-gyűrűket ragadva a friss levegőn állhatnak neki a tornagyakorlatoknak.

„Hollandiában annyira népszerű, hogy az emberek még az esőben is kint tornáznak. Sajnos ebből a szempontból mi, magyarok egy kicsit rugalmatlanok vagyunk, hiszen rossz időben inkább visszahúzódunk a négy fal közé” – emlékeztetett a szakember.

Más mozgásformákhoz képest a smovey egyik nagy előnye, hogy minimális az eszközigénye, és a rezgőgyűrűk sokáig kitartanak.

„Ritka történik meg, hogy valaki rövid időn belül visszahozza őket azzal az indokkal, hogy tönkrementek. Amíg egy komoly hobbifutó évente akár két-három pár futócipőt is elhasznál, addig egy pár rezgőgyűrűt több éven keresztül is használhatunk anélkül, hogy újat kellene venni” – jegyezte meg a sportrekreációs szakember.

Eddigi tapasztalatai szerint a smovey-tornát inkább a középkorú és az idősebbek hölgyek végzik szívesen, míg a férfiak és a fiatalok egyáltalán nem. „Őket sokkal nehezebb meggyőzni annak előnyeiről, pedig nekik is nagyon hasznos lehet, főleg a stressz kezelésében és a vérkeringés felfrissítésében. A fiatalok számára pedig a gyűrűkkel végezhető erősítőgyakorlatok lehetnének kifejezetten hasznosak” – magyarázta Boczor Margit.

A smovey-oktató azt is megjegyezte, hogy manapság számtalan sportolási lehetőség közül választhatunk, a nagy sport- és élménykínálatból nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. A smovey mégis kitűnik a többi sport közül.

„Egy-egy foglalkozás mindig nagyon jó hangulatban zajlik, hiszen a gyakorlatok zenére is végezhetőek, amibe számtalan koreográfiai elem is betehető, miközben a gyűrűk mozgatása révén keltett hatvanhertzes rezgés harmóniába kerül az emberi szervezet természetes rezgésével. Talán ez az, ami igazán egyedülálló a smovey-tornában” – fedte fel a titkot a szakember.

Arra kérdésre pedig, hogy miképpen alakul a smovey jövője, így válaszolt:

„A modern kor emberének mindig, minden pillanatban valami új ingerre és élményre van szüksége. A smovey azért jó, mert számtalan különböző gyakorlat és koreográfia végezhető vele, és ha valaki kitartóan csinálja, hamar rájön, hogy milyen sok lehetőség rejlik még benne. Így kevésbé fordulhat elő, hogy valaki hamar ráun. Talán ez lehet a módszer hosszú távú fennmaradásának a kulcsa.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.