Otthonra szobakerékpár vagy futópad?

Mindegy, hogy mechanikus vagy motorikus, mert állóképesség-javító a hatása, lehet helyigényes vagy összecsukható modell, a lényeg, hogy vásárlás előtt mérjük fel igényünket.

Az otthoni edzések elvégzésére számos sportszer létezik, de népszerűségével mind közül talán kiemelkedik a szobakerékpár és a futópad. Leszögezhetjük, ha azon gondolkodunk, melyiket válasszuk, biztosan jó úton haladunk, mivel eldöntöttük, hogy elkezdünk sportolni. A két gép közötti választáshoz adunk néhány kapaszkodót.

Hasonlóságok

Mindkét gépre igaz, hogy különböző edzettségi szinteken is jól használhatóak, és kizárhatók az időjárás okozta nehézségek. Bemelegítésre, kardio- és intervallumos edzésre is kiválóan alkalmasak. Elsősorban kardio- vagy általános állóképesség-javító edzésekhez alkalmazzák, a szív- és érrendszeri állóképesség javítása mellett hasznosnak bizonyulnak még fogyókúránál. A rehabilitációra is kiváló lehetőséget nyújtanak.

 

Különbségek

Egy futópad segítségével a teljes testünket megmozgathatjuk. Mindegy, hogy sétálunk vagy futunk, az edzőgép segítségével dolgoznak a vállak, a karok, sőt az egész törzs is. Egy szobakerékpár inkább csak a lábunk izomcsoportjait, illetve a farizmokat dolgoztatja meg. Kiegészítő gyakorlatok segítségével az egész testet is megmozgathatjuk, elsősorban azonban akkor ajánlott ezt a gépet választani, ha a lábak edzésére helyezzük a nagyobb hangsúlyt.

 

Hatékonyság

A leadott kalóriák tekintetében kimagaslóan jobban teljesítenek a futópadok. Pontos számokat nehéz mondani, mert az anyagcsere-háztartás egyénenként jelentősen eltérhet, a kalóriaégetést mutató számlálók azonban hozzávetőleg 40%-kal nagyobb hatékonyságot mutatnak, ha összehasonlítjuk a két edzőgépet egy gyors tempójú mozgás esetén.

 

Helyigény

Edzőgépválasztásnál elsősorban a hatékonyság és a használhatóság a szempont, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a szobakerékpár kisebb helyen elfér. Ráadásul a kisebb, összecsukható modelleket – ha rendelkezik velük – a kerekek segítségével könnyebben mozgathatjuk. Így akár nagyobb szekrénybe, gardróbba is elhelyezhetjük, szemben a futópaddal.

 

Mire figyeljünk a futópad kiválasztásakor?

Az előzőekben említett helyigény a futópadoknál is jelentősen eltérhet. Nyilván az a legkomfortosabb és legszabadabb mozgást biztosító gép, amelyiknél a futófelület hossza és szélessége a legnagyobb. Ez azonban hatással van az egész futópad méretére is, mivel ezek foglalják el a legnagyobb helyet.

 

 

A másik eldöntendő kérdés, hogy mechanikus (a láb mozgatása indítja be a szalagot) vagy motoros futópadot válasszunk. A motoros elterjedtebb és praktikusabb, de nyilván drágább is. Választáskor a különböző funkciókat is érdemes figyelembe venni. Ilyenek lehetnek a különböző edzésprogramok, pulzusmérés, kompatibilitás applikációkhoz, dőlésszög és sebesség. Valószínűleg nem minden opció hasonló fontosságú számunkra, de intervallumos edzéseket végzőknek a pulzusmérés, a sebesség és a dőlésszög fontos tényező. Nagyobb testsúly esetén elsősorban a teherbírást és a gép csillapítását kell figyelembe vennünk.

 

Mire figyeljünk a szobakerékpár kiválasztásakor?

Léteznek háttámlás szobakerékpárok, amelyek helyigénye jóval nagyobb az egyszerűbb változatokénál. Itt is találhatunk manuálisan és motorosan vezérelt modelleket. Manuálisak esetében a lendkerék mérete és áttételezése számít igazán; a nagyobb lendkerék a mozgás gördülékenységét, míg a szélesebb áttételezés a simább hajtást segíti elő. A futópadhoz hasonlóan a szobakerékpárnál is inkább a motoros verziók a populárisabbak, mert funkcionalitásban sokkal többet nyújtanak. A programok nagyobb számának köszönhetően személyre szabottabb edzést végezhetünk, illetve – motoros verziók esetén – a pulzusunk és szívritmusunk egy kardioöv segítségével jobban követhető. Figyelnünk kell itt is, hogy a szobabicikli mely funkciói hasznosak nekünk, illetve milyen a teherbírása.

 

 

Bármelyik gépet is választjuk, érdemes kipróbálni a stabilitását, a kényelmét, illetve hogy mit adhat még nekünk. Hasznos lehet, ha több modellt is összehasonlítunk, például egy erre specializálódott szakboltban. Ha kiválasztottuk a gépet, edzéseink hatékonyságának növelése érdekében mindenképpen alakítsunk ki egy következetes edzéstervet, és a táplálkozásunkra is jobban figyeljünk. Ne felejtsük el, hogy a fokozatosság elvét kövessük, mert könnyebben elkerülhetjük a sérüléseket. (x)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.