Jumping Jack: gyerekjátékból felnőttjáték

Íme egy gyakorlat, amelyet utálva szeretünk, prüszkölünk, ha meghalljuk a nevét, mégis lelkiismeretesen elvégezzük, mert tudjuk: testünk meghálálja az erőfeszítéseket. Hogy mi az a Jumping Jack?

Bemelegítés? Jumping Jack.

Az intenzitás fenntartása? Jumping Jack.

Zsírégetés? Jumping Jack.

Íme egy gyakorlat, amely tökéletes eleme az edzéseinknek, s remek hatással van a szervezetünkre. Akárcsak a burpee-t, otthon a szobánkban is végezhetjük a kanapénk előtt, s ha megfelelően végezzük a gyakorlatot, garantálható, hogy néhány percen belül izzadni kezdünk.

A mozgássor egyszerű terpesz-zár ugrás, amely során a karunkat is az égbe lendítjük – nem nagy mágia, de igazán hatásos.

Hogy miért?

A teljes testnek lehetővé teszi az aerob edzést: magas intenzitású kardiomozgás, ennek következtében sok kalóriát égetünk el. Az edzők általában már a bemelegítés során végeztetnek Jumping Jacket, hiszen lazítja, bemelegíti a végtagokat, ugyanakkor megemeli a pulzusszámot, ami a zsírégető edzésünk alapja. A Jumping Jack jó hatással van a keringésünkre, karbantartja a szívet, a tüdőt, növeli az állóképességünket, s úgy erősíti izmainkat, hogy nem növeli a tömegét. Hol érezhetünk a Jumping Jack után izomlázat? A fenekünkben, a vádlinkban, a combunkban, a hát- és vállizmainkban.

Hogy honnan ered ez a mozgásforma, amely Kanadában és az Egyesült Államokban Jumping Jack elnevezéssel, Nagy-Britanniában csillagugrásként került a köztudatba?

Sokan – tévesen – az első világháború idejére datálják az eredetét. John J. „Black Jack” Pershing tábornok nevéhez kapcsolják a gyakorlatsor kifejlesztését, ám valójában arról a gyerekjátékról kapta a nevét, amellyel valószínűleg olvasóink közül is jó páran játszottak még.

Ez egy huzalon lógó figura, amely – ha meghúzzuk a lelógó huzalvéget – egyszerre lendíti magasba a karját és a lábát.

És akkor nézzük meg a Jumping Jack-rekordokat is!

30 másodperc/56: 2018 novemberében Raymon Shaahu a brit Maidstone-ban 56 Jumping Jacket csinált mindössze fél perc leforgása alatt.

1 perc/97: az egyperces Jumping Jack-rekord két ember nevéhez fűződik. Brandon Gatto 2011-ben Pennsylvaniában, Mario Silvestri 2018-ban az olaszországi Venafróban 97 alkalommal ugrott a magasba. Érdekesség, hogy Mario Silvestri tartja az egyperces Burpeerekordot is, 47-tel.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 áprilisában.)

Háromszázezer próbálkozó

Michelle Obama, az Egyesült Államok korábbi first ladyje kilenc évvel ezelőtt kampányt indított a gyerekkori elhízás megelőzése érdekében. A „Mozogjunk!” elnevezésű program egyik részében a National Geographic Kidsszel közösen Let’s Jump! címmel Jumping Jack-rekordot is felállítottak, hiszen 1050 helyszínen 24 órán keresztül végeztek csillagugrást az emberek. Összesen 300 365-en vettek részt a rekordkísérletben.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vízitúratippek kezdőknek és haladóknak
Kuzler Béla áttekert Horvátországon
Bringázzunk az osztrákoknál!
A gömbölyded Jodie Marsh fényűző élete
Új bajnokot avathatnak Nagyatádon

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.