Edzőgépek az egész családnak

A karácsony közeledtével érdemes elgondolkodni, hogy olyan ajándékot válasszunk, amely az egész családnak hasznos lehet. Egy edzőgép remek megoldás.

Ha egészségesebb életmód kialakítására törekszünk, és erre szeretteink is nyitottak, érdemes lehet akár nagyobb összeget is fordítanunk egy edzőgépre. Így senkinek sem kell a mozgást nélkülöznie a téli hideg vagy éppen az időhiány miatt. Összegyűjtöttünk egy listát, hogy milyen gépeket érdemes otthonra megvásárolni, hogy egy kicsit sportosabbá tegyük a család mindennapjait.

Futópad
A futópad nagy előnye, hogy a család minden tagja tudja használni, még akkor is, ha teljesen eltérő az erőnlétük. A kezdőknek, akik eleinte csak sétálnának, illetve a jó erőben lévőknek is kiváló választás. Jellemzően beállíthatunk rajtuk különböző nehézségi szinteket vagy akár a dőlésszöget, amivel szintén változtatható az edzés intenzitása. A nívósabb futópadok már fel vannak szerelve pulzusmérővel is, ami segít a megfelelő tempójú edzés elvégzésében.

Gondoljunk csak bele, hogy a téli időszakban is, amikor az emberek nagy része ki sem mozdul otthonról, könnyen össze tudunk állítani egy edzésprogramot úgy, hogy közben a kedvenc műsorunkról sem maradunk le.

Nem kell külön téli edzőfelszerelésbe beruházni, mert az otthoni melegben egy kényelmes nyári ruházatban is el tudjuk végezni a napi edzésünket. A kiválasztásnál azonban mindenképpen vegyük figyelembe a rendelkezésünkre álló helyet, illetve gép betölteni kívánt szerepét: egy szélesebb és hosszabb futópad sokkal komfortosabb, egyúttal nagyobb intenzitású edzésre alkalmas, azonban nagyobb helyet is foglal el a lakásban. A fogyás szempontjából nagy előnye, hogy az egyik legtöbb kalóriát elégető eszköz más fitneszgyakorlatokkal összehasonlítva.

Szobakerékpár
Reggel felkelés után vagy este a munka végeztével jólesik egy kis mozgás. Erre szintén kiváló alternatíva lehet egy szobakerékpár mindazoknak, akik esetleg nincsenek oda a futásért, vagy változatosabb edzésre vágynak. A futópadhoz hasonlóan erre is bármikor rá tudunk pattanni, hogy tekerjünk akár csak 10-15 percet is. Az egyik legfőbb erénye, hogy a szobakerékpár zsírégetésre és fogyásra egyaránt kiváló, hiszen nagy intenzitású edzéseket lehet végezni vele. A gép segíti a combizom és a vádli erősítését. Erőteljesebb edzéseknél a felsőtestünk is dolgozik.

A szobakerékpáros edzés javítja a vérkeringést, erősít a tüdőt, nem mellesleg hatékonyabbá teszi a test oxigénellátását is.

Elliptikus tréner
Az elliptikus tréner a leghatékonyabb szív- és tüdő-állóképességet fejlesztő gép, ami létezik. Szerencsére amellett, hogy nagyon intenzív edzést lehet vele végezni, az ízületeket sem terheli meg különösebben. Segítségével egyszerre lehet formálni az alsó- és felsőtest izomtónusait, miközben kalóriát égetünk, és ennek segítségével eltűnik rólunk a felesleges zsír. A futópadhoz és a szobakerékpárhoz képest megvan az az előnye, hogy különböző izomcsoportokat tudunk vele edzeni. Annak érdekében, hogy a család különböző edzettségi szintű tagjai is használhassák a gépet, érdemes olyan modellt választani, amelyen a lépéshosszúság állítható.

Evezőpad
Az előző gépekhez képest kevésbé népszerű és méltánytalanul elhanyagolt edzőgép az evezőpad. Feltehetőleg az állhat a háttérben, hogy sokan gondolják úgy, hogy az evezőpadon csak egyféle mozgást végezhetünk, ezért kevésbé hatékony, holott ez egyáltalán nem igaz. Az evezőgép a fentiekben említett gépekhez képest a kardiózáson kívül – amely során közepes intenzitású gyakorlatokat végzünk legalább 40 percen keresztül – kiválóan alkalmas izomedzések kivitelezésére is. Az evezőpaddal végzett mozdulatok bonyolultabb mozgássort kívánnak, amelynek nagy előnye, hogy ezáltal fejleszti a koordinációs képességünket is.

Az elliptikus trénerhez hasonlóan ez a fajta edzőgép is kevésbé terheli az ízületeket, így nagyobb túlsúly esetén ezzel érdemesebb kezdeni kondíciónk felépítését.

Az edzőgépek hatékonyabb használatára sarkallhat minket, ha például a családban különböző kihívásokkal feldobjuk a mindennapi edzéseket. Például egymással versenyezve a családtagok mérik az elhasznált kalóriát vagy a megtett kilométereket. A hó végi nyertest valami extra ajándékkal motiválhatjuk a jól elvégzett edzésekért, ezzel is nagyobb mozgásra ösztönözve a családtagokat. Bármit is használunk, ha elérjük, hogy szeretteink és mi is egy kicsit többet mozogjunk, már nem volt hiábavaló az edzőgép megvásárlása. Mert az egészségnél nincs fontosabb.

(x)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.