Összefogtak a tájfutók

A koronavírus-járvány alatt több tájékozódási futó nehéz helyzetbe került, de a sportág berkein belül segítségnyújtást szerveztek – fiatalok és idősek is kaptak támogatást.

Nemrég arról írtunk, hogy a koronavírus-járvány alatt a tájfutók előtt „nyitva állt” a természet, aminek köszönhetően tavasszal három amatőr rekord is megdőlt a tájékozódásifutó-pályákon. Persze a futás ezen szakágát sem kerülték el a járvány okozta nehézségek – de érkezett segítség.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a kór miatt a teljes tavaszi versenyszezont törölni kellett, és elmarad a nyári dániai világbajnokság is. Ez versenyzői szemmel mindenkinek kellemetlen volt, ám az igazi problémát nem ez jelentette ebben a helyzetben.

Voltak ugyanis érzékenyebben érintett családok, amelyeknek a munka elvesztése miatt anyagi nehézségei adódtak, vagy megfelelő digitális eszköz hiányában a fiatal sportolók nem tudtak részt venni a digitális oktatásban.

A Budapesti Tájékozódási Futó Szövetség (BTFSZ) április elején Együtt BTFSZ címmel indított összefogást az ő támogatásukra. Ennek keretében számtalan felajánlás érkezett: volt, aki pénzzel, volt, aki digitális eszközökkel vagy segítség felajánlásával csatlakozott, és a BTFSZ is jelentősebb összeget különített el a támogatásukra.

Végül hét tájékozódási futónak nyújtott segítséget a program, összesen kétszázezer forint anyagi támogatás és a tanuláshoz használható két laptop formájában.

Ezzel még nem merült ki a felajánlott támogatások kerete, ráadásul több klubban a fiatalabbak segítettek bevásárolni, ügyet intézni a szenior versenyzőknek. A program most lezárult, hiszen lassan kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba, de szükség esetén bármikor újraindítható.

Az országos tájékozódásifutó-versenyek várhatóan augusztus elején indulnak újra, és a sok elhalasztott verseny miatt zsúfolt őszi félév vár a sportolókra.

Jelen állás szerint valamennyi elhalasztott országos bajnokságra sor kerülhet az idén, csak későbbi időpontban, miként a június végén Salgótarjánban rendezendő ifjúsági Európa-bajnokság is átkerült októberre. A felnőttválogatottat leginkább az idei dániai vb törlése és a 2022-es magyarországi felnőtt Eb 2024-re halasztása érintette.

A dániai lett volna az első városi tájfutó-világbajnokság, de mert elmarad, a válogatott kerettagok felkészülésének fókuszába már a 2021-es csehországi erdei vb került.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Csécsei a címvédés miatt nevezett az UTT-re
E-bringák munkába ingázóknak
Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.