Parádés magyarok földön, vízen

A koronavírus-járvány miatt eseménytelenné váló évben sem maradtunk nagyszerű eredmények, produkciók nélkül. Az év zárásaként három cikkben gyűjtjük össze ezeket: kezdésként kiemelkedő magyar teljesítményeket idézünk fel.

Csécsei Zoltán egy csoda

Noha a feladás is eszébe jutott, Csécsei Zoltán kitartott, így rögtön évkezdésként, januárban megdöntötte a 12 órás, a 24 órás és a 100 mérföldes futópados világrekordot. Az összességében 286.82 km-es teljesítménnyel még a saját vágyait is túlteljesítette, hiszen a 280 kilométert vette célba. Keményen készült a kihívásra, például öt hónapig még egy somlóit sem evett – a nagy futás után persze megérdemelte a desszertet. A háromból két csúcsot aztán májusban eloroztak, Zach Bitter a 100 mérföldes és a 12 órás futópados világrekordot is átírta a 24 órás futása közben.

Egyébként kis túlzással kizárólag Csécsei-teljesítményekkel megtölthetnénk az összeállítást, hiszen egész évben remekelt. Egyéni rekord a Privát Ultrabalatonon, pályacsúcs és siker az Ultra Tisza-tó-versenyen, Enrico Maggiola csúcsát megdöntve, két és fél órás előnnyel nyerte meg a Korinthosz 160 kilométeres távját, a Szőlőskörön is pályacsúccsal húzta be a 100 km-t, majd októberben 277.484 km-s teljesítménnyel (és egyéni csúccsal) diadalmaskodott a 24 órás ob-n.


Nem várt mértékű új csúcs a Balatonon

Idehaza nyáron elcsendesedett a járvány, az élet ismét normálisabb kerékvágásban zajlott, így hosszas bizonytalanság után augusztus 1-jén sikerült megrendezni a LIDL Balaton-átúszást. Az élsportolók vitték a prímet, akiknek versenyek híján még fontosabb lett az esemény. A nőknél Olasz Anna győzött, míg a férfiaknál harapott a „balatoni cápa”, hiszen Rasovszky Kristóf nem csupán nyert, hanem másfél perccel meg is döntötte Papp Márk 2016-os rekordját. „Az eredmény jó visszajelzése az elvégzett munkának, ráadásul, bár a rekordra számítottam, arra nem, hogy ennyivel javítom meg” – fogalmazott a verseny után honlapunknak a csúcstartó, akinek elődje, a pihenőt tartó Papp is rögvest gratulált.

Fotó: Budapest Sportiroda


Akinek ezüsttel érik az arany

Hatalmas eredményeket ért el az idén a magyar kerékpársport, elég csak a Tour de Hongrie-t megnyerő Valter Attilára gondolni, aki összetettben a 27., a fiatalok versenyében a 11. lett a Giro d’Italián. A sorba illik Vas Kata Blanka kiemelkedő teljesítménye, az U23-asok mezőnyében ezüstérmet szerzett a terepkerékpáros Európa-bajnokságon novemberben, ráadásul októberben ugyancsak második lett az MTB-világbajnokságon az U23-asok között. A hollandiai Eb-n, ‘s-Hertogenboschban Vas értékes dobogóra cserélte az egy évvel korábbi helyezését. „A vébén elért második helye mindenféleképpen azt jelzi, hogy hamarosan eljuthat a világ csúcsára, de nagy nyomást nem szeretnék helyezni rá” – fogalmazott Cser Gábor szövetségi kapitány.


Fényes magyar sikerek Spanyolországból

Remekült helytálltak a magyarok ősszel a spanyolországi felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságon, hiszen három éremmel, no meg sportdiplomáciai sikerrel tértek haza. A járvány ellenére 44 ország képviselői szerepeltek Santa Susannában, így erős mezőny jött össze. Ilosvay Viktória a +163 centiméteres fitnesz kategóriában második lett, mögötte Vágó Virág léphetett a dobogó harmadik fokára, majd Véninger Brigitta bronzérmet szerzett a masters bikinifitnesz kategóriában. Ráadásként IFBB becsület-érdemérmet kapott Vargha Violát, a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetség főtitkára.


Magyar testépítő a Mr. Olympián!

Molnár Péter olyat ért el, amit soha korábban magyar még nem: kivívta a szereplés jogát a Mr. Olympián klasszikus testépítésben, márpedig ebben a kategóriában eddig nem indulhatott honfitársunk. Molnár annak köszönhetően szerepelhet a viadalon, hogy a megnyerte a profik mezőnyében (egyébként az amatőrökében is) a bukaresti Romania Muscle Fest Pro elnevezésű versenyt. A siker hatására úgy döntött, hogy bár korábban nem akart profi lenni, megszerzi a profi kártyát. A magyar Arnold Schwarzeneggernek becézik, ám ő nem ért vele egyet – a legenda szerinte utánozhatatlan.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.