BLOGRA FUTOTTUNK Végre kifutunk a hidegből!

Kevesebb mint száz nap van az Ultrabalaton rajtjáig, úgyhogy garantálhatóan megnő a tókerülésre készülő futók száma. Blogszörfösünk annak is örül, hogy egyre több napfény és javuló időjárás kísérheti az edzésekre indulókat.

Három napig tartó masszív fejfájás után biztos voltam benne, hogy a hét végén tavaszi időben futkosok majd. Az ilyen sokáig tartó, letaglózó, semmilyen gyógyszerre nem reagáló fejfájás a markáns időjárás-változást jelzi nálam. S valóban, szombaton nagyjából 8 Celsius-fok volt, viszont borús, szeles idő, amit én imádok, így hihetetlen jót futottam. A ruhát tökéletesen eltaláltam, jó érzéssel, zenét hallgatva koptattam az imádott Nike futócipőmet. Néha belesprinteltem, amikor jólesett, az emelkedőkön pedig döcögtem, kocogtam, ahogy éreztem. Utána lenyújtottam a kertben, és irány a zuhany.

Az a fajta futás volt, ami után nagyon elégedett az ember, mert nemcsak megcsináltam, de még jól is esett!

Az edzettségi állapotomat jelzi, hogy az órám jó hosszú regenerálódási időt írt elő, így vasárnapra kisebb távot és kevesebb tempózást írtam elő magamnak. Ekkor már ismét csak egy fok volt, így az első pár száz méteren vacogtam, de utána ugyanolyan elégedetten trappoltam, mint szombaton. A kellemes idő előrevetítette, mennyivel jobb lesz, ha melegszik majd. Várom már, hogy korábban világosodjon és később sötétedjen, így többet tudjak majd edzeni. Már kevesebb mint száz nap van hátra az Ultrabalatonig, adja a Jóisten, hogy tényleg elrajtolhassunk a tervezett időpontban, és azon a két napon kitöröljük az agyunkból mindent a vírussal kapcsolatban!

Csak fussunk és élvezzük a versenyt – úgy, ahogy tán eddig még soha.

ALPINRUN.HU

A hosszú évek óta megrendezett Téli Mátra-kihívás ugyan idén elmaradt, de Kovács Józsit ez nem tarthatta vissza attól, hogy idén is lefussa. Hárman nekivágtak a kezdetben sáros terepnek, de végül a hó sem maradt ki, Galyatetőn igazi téli látvány fogadta őket.

IRUNMOM.COM

A környezetemben mostanság is vannak olyanok, akik nem futnak, de épp most akarják elkezdeni. Nekik mindig azt mondom: könyörgöm, ne! Várjon még egy hónapot, ha már eddig kibírta, ugyanis tuti meghűlés lesz belőle. Azonban azok, akik rendszeresen futnak, s a téli futással kapcsolatban maradtak nyitott kérdéseik, Túróczi Réka bejegyzésében hasznos infókat kapnak a témában.

KMKOVEK.BLOG.HU

Elek-Belus Fruzsi végre újra egészségesen, tele energiával indította az évet, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy visszatérjen korábbi szintjére. Az eredmények egyelőre biztatóak, jól megy a futás, ráadásul fájdalom nélkül. Olvashatunk még arról, milyen könyveket forgat mostanság, és a korábbi síelős élményeiről is nosztalgiázik keveset.

RUNNERSWORLD.HU

A magazin összeszedte azokat a tipikus hibákat, amit mi, hobbifutók sokszor elkövetünk, mert nem gondoljuk át, mennyit árthatunk vele, vagy éppen elvakít a kitűzött cél, s csak arra koncentrálunk. Érdemes ezekre odafigyelni, és megfogadni a tanácsokat!

FUTÓLÉPÉS (Youtube)

Őry István futóedző a kompressziós zoknikkal kapcsolatban készített videóbejegyzést. Sokan használjuk ezeket, ezért nem árt tudni, tényleg van-e jótékony hatása vagy csak nagyon trendi…

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Keresztedzés: mindenki a saját lovát dicséri

KREMLICZA LEVENTE

Szerencsére a futók nagy többsége már végez valamilyen kiegészítő erősítő edzést a futás mellett, ehhez videók, cikkek és online edzések százai állnak rendelkezésükre. Természetesen ennek köszönhetően zűrzavar is van, mindenki másra esküszik, a legtöbb edző a saját módszerét tartja a legjobbnak. Abban sincs egyetértés, hogy a hobbifutóknak mennyit és hogyan érdemes erősíteni, a heti fél órától a heti négyszer egy óráig láttam már mindent. Most néhány kellemetlenül egyszerű részletről írok, ami alapján talán sokan könnyebben el tudják dönteni, hogy mit és mennyit kell edzeniük. Először is, univerzálisan legjobb edzéstípus nincs, ha lenne, mindenki azt csinálná. A lényeg, hogy az edzés természetes mozgásokra alapuljon, legyen benne progresszió, a terhelés egyénre szabható legyen, és az izmok mellett a mozgást is fejlessze. Ez lehet jóga, kettlebelledzés, vagy specifikus futóknak kitalált erősítés is. Mindegyik kicsit más lesz, valamelyik ideálisabb lesz számunkra, mint a többi, de ha jól vannak felépítve, akkor mind megfelelő az alap megteremtéséhez. Az ideális edzésidő, -mennyiség is sok tényező függvénye, de funkcionális szemlétetű, megfelelő terhelésekkel összerakott gyakorlások esetén heti kétszer egy óra vagy háromszor negyvenöt perc bőven elegendő lehet kezdők, hobbifutók számára.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.