Edzéselemzésben fejlődhetnek a futóórák

A népszerű korinthosz.hu futóversenyt idén augusztus 16–17-én rendezik meg, mindhárom táv első helyezett női és férfi versenyzője egy-egy Garmin órát kap teljesítményének elismeréséért.

Mióta forgalmaz a Garmin futóórákat?

Még kétezerötben kezdődött a Forerunner 101-201-301 sorozattal – válaszolta Magyar Péter, a cég képviselője a korinthosz.hu versenyen. – Ezek az órák a maiakhoz képest jóval nagyobbak és persze szerényebb tudásúak voltak. Mondhatjuk, hogy valahol itt indult a GPS-es sportórák karrierje, ami napjainkban a csúcsán jár, vagy inkább még felfelé halad.

Hogyan fejlődött a technológia?

Kezdetben GPS-szel mértünk megtett távot és tempót, jobb esetben egy pánttal a pulzust, és rögzítettünk egy nyomvonalat. Ezt az idők során egyre pontosabb GPS-vevők, további szenzoradatok egészítették ki, de sokat fejlődött a háttér is. A rögzített adatokat eleinte offline nézegettük a PC-n, de manapság már minden a felhőben van, amit a Garmin esetében Connectnek hívnak.

Ehhez már telefonnal is hozzáférünk, ahol sok izgalmas adatot látunk, akár az egyes edzésekről, akár tendenciákról, terhelésről, regenerálódásról. Az újabb órák már laktátküszöböt, VO2 max értéket is számolnak.

Sokan közülük képesek összetett edzéseket levezényelni, végigvezetni egy útvonalon, valós idejű követést biztosítani az otthonról figyelő családnak. A szolgáltatások sora szinte végtelen, és biztosra mondhatom, hogy a fejlesztések nem álltak le.

Hogyan változik a futók igénye?

A kezdeti „mérjünk időt, távot, tempót” igény már nagyon alap, ahogy a pulzusmérés is. Utóbbiból a csuklón mért pulzus már szintén kötelező szolgáltatás, még ha jelen formájában nem is hozza azt a pontosságot és dinamikát, mint az elektronikus mellkasi mérés. Mivel mindenki a telefonján éli az életét, az okostelefonon futó applikáció és benne az edzésadatok szintén tekinthetők alapszolgáltatásnak. Ezen a ponton kicsit szétválnak az igények, mert például egy maratonira készülő futó szereti, ha az óra képes levezényelni egy többlépcsős edzést, a terepfutók joggal várnak el navigációs funkciókat és pontos magasságmérést, az ultrások az extrém hosszú üzemidőért rajonganak. A futók nagy része egyéb sportot is űz, ezért az órákban a bringa-, túra-, kardio- vagy erősítőedzések rögzítése szintén alapnak tekinthető. Ugyanakkor vannak modellek, amelyek medencés vagy nyílt vízi úszást vagy akár egy multisport-, triatlontevékenységet is képesek rögzíteni, ezeket a funkciókat is egyre többen keresik.

Mivel az összes Garmin óra már a napi tevékenységkövetésre, mint lépésszám, alvás, stressz, egyéb funkciókra is alkalmas, sokszor jogos igény a napi használathoz illeszkedő kinézet, hogy az óra akár egy kosztümhöz vagy öltönyhöz is felvehető legyen.

Milyen új funkciók és technológiák kerülnek be az új modellekbe?

Hogy a jövő mit hoz, vagy még mi sem tudjuk, vagy nem mesélhetek róla – de az biztos, hogy az edzéselemzés terén még van hova fejlődni, és zajlanak is ez irányú fejlesztések. Természetesen a kijelzőfelbontás, az akkumulátor-üzemidő és hasonló alapparaméterek terén is várhatók ugrások. Egyre több modell kapja meg a Garmin Pay szolgáltatást, amelynek keretében az órát bankkártyaként használhatjuk. Ez jelenleg magyar bankkártyákkal még nem működik, de dolgozunk az ügyön, illetve egyéb szolgáltatókon keresztül, mint például a Revolut, akár már most is elérhető.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.