Amikor a versenyzők által gyűlölt DNF valójában elképesztő világcsúcsot takar

Merijn Geerts és Ivo Steyaert a Backyard Ultra-formátum szabályai szerint tulajdonképpen nem fejezték be a szatellit-világbajnokságot, ám még a szigorú ötletgazda, Lazarus Lake is győztesnek tekinti őket az elképesztő 101 órás teljesítményük miatt.

A Backyard Ultra-világbajnokságot szatellit formában rendezték meg, a Balatonalmádiban futó magyar válogatott csaknem beteljesítette a szövetségi kapitány Baranyai Máté titkos reményét, hiszen hatodik helyezettként éppen csak lemaradt az első öt pozíció valamelyikéről. Ráadásként világrekordot is döntött azzal, hogy minden futója eljutott a 32. körig.

Az esemény azonban nemcsak ebben a tekintetben hozott csúcsot, két belga, Merijn Geerts és Ivo Steyaert ugyanis elért egy olyan mérföldkőhöz, amelyet sokan régóta vártak, ám kevesen remélhettek.

A verseny formátuma ugyanis garantálja a gyilkos kihívást. Önmagában nem teljesíthetetlen 6.7 kilométert futni óránként, ám ahogyan halad előre az idő, egyre kegyetlenebb a célba érni, majd a tempótól függően kicsit többet vagy kevesebbet pihenve ismét rajthoz állni a következő órában.

A világcsúcstartó Merijn Geerts korábban 90 körig jutott, és sokaknak már ez is elérhetetlennek tűnt, ám most Geerts és Ivo Steyaert kéz a kézben átlépte a bűvös határt, 101 befejezett körig jutottak el.

Tényleg szó szerint ketten maradtak a végére, hiszen a harmadik legtovább jutó, a hazájában nemzeti rekordot felállító japán Daiki Sibavaki a 86. kör után kiszállt, így a korábban egyéni legjobbjaként ötven kört teljesítő Steyaert és a csúcstartó maradt csak versenyben.

A duó végül együtt ért el 101. körig, majd lényegében a formátumnak ellentmondva ugyan a startvonalra álltak, ám nem vágtak neki a 102. körnek, hanem megölelték egymást, és úgy döntöttek, négy és fél nap után elég volt a futásból. Bár győztesként végül az Egyesült Államok zárt 860 körrel, túlzás nélkül a legtöbben a párosra figyeltek, amely a második helyig repítette Belgiumot (788 kör).

A dupla befejezésnek köszönhetően viszont az a furcsa helyzet állt elő, hogy az egyéni eredménylistán voltaképpen nincs győztes. Hiszen a formátum lényege, hogy az utolsó talpon maradó, az adott kört teljesítő nyer, míg mindenki más neve mellé DNF (nem fejezte be) kerül. Így most mindkét belga neve mellett a sportolók által gyűlölt DNF áll.

Egyébként később a két hős online tanácskozott a versenyformát megalkotó Gary Cantrell-lel, azaz Lazarus Lake-kel, aki végül is arra jutott, hogy a világban zajló sok rossz közepette az a helyes döntés, hogy a futók így fejezték be a viadalt, azaz kvázi győztesnek ismerte el őket.

„Ez csodálatos teljesítmény, az egész világ elámul rajta. Egészen a hétvégéig senki sem tudta, hogy lehetséges-e a száz óra. Most bebizonyítottátok, hogy igen” – mondta.

Steyaert később úgy fogalmazott, érezte magában az erőt a folytatáshoz, akár a 103. vagy a 104. kört is megtette volna. Egészen pontosan a könnyű szót használta, de Geerts ezen a ponton közbevágott, hogy talán mégsem ez a legpontosabb kifejezés rá…

Forrás: irunfar.com, Canadian Running Magazine

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.