BLOGRA FUTOTTUNK Magas pulzus? Fütyülni kell rá?

A téli felkészülési időszak végén, a versenyszezon kezdetén nem mindegy, kinek milyen az erőnléte, ugyanakkor az is látszik, hogy az akarat és a tudatosság segít élménnyé varázsolni a futást.

Amilyen sokat tudtam edzeni az előző héten, sajnos megint kevesebb időm jutott a sportolásra a munka és egyéb elfoglaltságok miatt. A hétvége persze nem telhet el futás nélkül, így miután betettem a húst a sütőbe, és elintéztem még pár dolgot, felvettem a nyúlcipőt, és elindultam. Kellemes, napfényes, ötfokos idő volt, jólesett a futás. Múltkor ugyan még mellőztem a „belenyargalásokat”, de most valahogy nem sikerült, és több alkalommal, amikor olyan zene szólt a fülemben, hagytam, hadd vigyenek a lábaim. Az első ilyen gyorsítás rögtön pár száz méter után jött, mit mondjak, utána a hátsómon vettem a levegőt, és a tüdőm oxigénért reklamált. Aztán jöttek az emelkedős részek, itt totymorogtam, de a lejtős, sík szakaszokon még bele-belehúztam időnként. Az is hajtott, hogy az utolsó két kilométer alatt rájöttem, sietnem kell, mert úgy alakult, ha nem érek időben haza, nem lesz, aki a kapun beengedje a kisebbik gyereket, így muszáj volt tolni.

Nekünk, anyáknak ösztönzésnek annyi is elég, hogy sietni kell a srácaink miatt, ilyenkor nem számít az oxigénhiány és a magas pulzus, futni kell, és kész.

Kiderült, hogy jól kalkuláltam, mert messziről kiszúrtam a gyereket, ahogy battyogott a vonattól hazafelé. Tinikoromban megtanultam a fiúktól hangosan, két ujjal fütyülni, úgyhogy jeleztem neki, aztán nyargaltam haza. Mire ő is hazaért, én már lenyújtottam, és csináltam tovább az otthoni teendőket. Imádtam ezt a futást, hogy néha már erő és tempó is volt benne, a pulzusom pedig egész tűrhetően reagált a gyorsulásokra. Egyedül az emelkedőknél és a végén szaladt meg nagyon, de ezt tekinthetjük normálisnak, főleg a múlt héthez képest, amikor egy nyugdíjascsoport kikerülésénél is felugrott. Alakul ez, csak csinálni kell!

FUTÓLÉPÉS (Youtube)
Őry István futóedző sokakat, köztük engem is felettébb érdeklő témáról készített videóbejegyzést, ez pedig a magas pulzus: mi az a három tényező, ami az önmagunkhoz képest magas ütésszámot okozza?

FUTNIMENTEM.HU
Evetovics-Balla Hajnalka hosszútávfutó, futóedző oldaláról két anyagot is hoztam. Az egyik a téli alapozó időszak értékeléséről szól, amelyben voltak jobb és kevésbé jobb napok is, de a hamarosan kezdődő versenyidőszak ösztönzőleg hat rá, hogy még többet eddzen. A másik bejegyzés pedig az aerobkapacitás fejlesztéséhez ad segítséget.

Nem a szokványos módszerekről esik szó, érdemes elolvasni.

BARATRUNNING.COM
A Bodri Trail M távjáról szóló beszámolót olvashatunk, a szerző az esélytelenek nyugalmával vágott neki a versenynek, mégpedig azért, mert korábban minden olyan probléma előjött nála, ami előfordulhat egy futó életében, ennek ellenére második helyen végzett a versenyen.

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

A kis futás is futás

KREMLICZA LEVENTE

A héten kevés időm volt edzeni, sok a munkám és az egyéb elfoglaltságaim. Ilyenkor az edzések számát nem, csak a mennyiséget szoktam csökkenteni. Rövidebbeket futok, rövidebb erőedzéseket végzek. Vehetnék el több időt a pihenésből, de ez kontraproduktív lenne, legyengítené az immunrendszerem, csökkentené a teljesítményem. Inkább a kevesebb néha több elvet követem, és igyekszem minőségi edzéseket végezni a mennyiségi helyett. Az ilyen napokon kiemelten figyelek a táplálkozásra, folyadékbevitelre, igyekszem kerülni a túl sok koffeint és alkoholt, hogy maximalizáljam a regenerációm. Sokan azzal követnek el hibát, hogy túlterhelten is erőltetik a sok edzést, ugyanolyan intenzitású tréningeket akarnak végezni, és ezzel akár több hétre is elronthatják az edzésmunkájukat, regenerációjukat. Szóval a lényeg: a kis edzés is edzés, a kis futás is futás – ezt érdemes szem előtt tartani.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.