Így „nyúlt bele” a járvány az életünkbe

A koronavírus-járvány nemcsak a hétköznapjainkat, hanem a testmozgási szokásainkat is jelentősen megváltoztatta. Okkal vetődik fel a kérdés, mi lesz, ha lecseng a pandémia.

A 2020-as évet elsősorban a koronavírus-járvány és a pandémia elleni küzdelem határozta meg. A COVID–19 változásokat hozott életünk szinte minden területén, beleértve munkavégzési, tanulási, kapcsolattartási és sportolási szokásainkat. Szerencsére a kijárási tilalmak és korlátozások ellenére jóformán kedvünkre mozoghattunk, jóllehet az edzőtermek világszerte hol bezártak, hol pedig kinyitottak.

A híres brit hírportál, a theguardian.com és az amerikai New York Times sorra vette, miképpen változtatta meg sportolási szokásainkat a pandémia – most ezekből szemezgetünk.

Ki többet, ki kevesebbet

Egy az Egyesült Királyságban készült tanulmány szerint – nem meglepő módon – a világjárvány kitörése óta jóval kevesebbet mozgunk, mint korábban. A vizsgálat rámutat, hogy a fizikai aktivitás csökkenése elsősorban a fiatalabb korosztály tagjaira jellemző. Az idősebbek – 65 év felettiek – ugyanakkor a kijárási tilalom bevezetését követően váltak igazán aktívvá. Egyesek szerint ezen nincs is mit csodálkoznunk, hiszen a fiataloknak és a középkorúaknak – kiváltképpen a családosaknak – új kihívásokkal kellett szembenézniük, mint amilyen az online oktatás és munkavégzés, illetve – az iskolabezárások miatt – az egész napos gyereknevelés.

Google, a jó barát

Egy másik vizsgálat azt emeli ki, hogy a lezárásokat követő egy-két hétben világszerte megugrott a „testmozgás”, a „testedzés” és a „fitneszedzés” keresőszavak használata, ami arra utal, hogy az edzőtermek bezárása következtében nagyon sokan saját maguk igyekeztek orvosolni a testmozgás hiánya okozta problémáikat. Egy nemzetközi kutatás a Garmin aktivitásmérő karkötők és okosórák adatait elemezve arra jutott, hogy a lezárásokat követően a lakosság körében jelentősen növekedett a négy fal közötti testmozgás mértéke. Különösen igaz ez a kardioedzésekre, mint amilyen a HIIT-tréning is. Ugyanez az elemzés arra is rávilágított, hogy a világjárvány kitörését követően sokkal többet sétálunk, illetve kocogunk – legalábbis ami a Garmin-órák használóit illeti.

A való világból a virtuálisba

Elképesztő mértékben megugrott a testedzést elősegítő alkalmazások használata. Ez arra utal, hogy a való világból kénytelenek voltunk átköltözni a virtuálisba, ahol online futó- és bringás edzéseken, de még versenyeken is részt vehettünk. Sőt a világ leghíresebb kerékpáros körversenyét, a Tour de France-ot – története során először – virtuálisan is megrendezték, és bárki részt vehetett rajta, akinek volt Zwift alkalmazása. Szintén nem meglepő módon sokan kötöttünk barátságot számunkra addig teljesen ismeretlen személyi edzőkkel és jógainstruktorokkal, akik online igyekeztek mindent elkövetni, hogy a legnagyobb bizonytalanság közepette is karbantartsák testünket és lelkünket.

Csillag születik

Talán az év legnagyobb robbanása volt, hogy az Egyesült Királyságban – és azon kívül is – sokan egy életre megjegyezték Joe Wicks nevét. A fiatal brit személyi edző és életmód-tanácsadó szigetországszerte mindennap testnevelésórát vezényelt a Z-generáció gyerekeinek – természetesen online módszerrel, a YouTube-on. Hasonló kezdeményezésekből nálunk sem volt hiány, hiszen feltámadt hamvaiból a tévétorna, és Ruzsik Nikoletta gyógytornász vezetésével Mozogj otthon! címmel új sorozat indult a magyar közszolgálati televízióban, amelyről mi is írtunk.

A Háború és békétől erősödtünk meg

Szegény Lev Tolsztoj bizonyára forgott a sírjában, amikor a világjárvány alatt, a bezártság közepette milliók vették kezükbe remekművét, a Háború és békét azzal a szándékkal, hogy többször is a fejük fölé emeljék, így erősítve löttyedt izmaikat. Az 1.4 kilogramm súlyú kiadás egészen jól használható súlyzóként, főként hölgyeknek. Ha pedig fizikailag megerősödtünk, jöhet a mentális javulás is, és akár neki is ugorhatunk a több száz oldalas műnek.

Végszó

Bárhogyan is alakul a következő év, érdemes megszívelnünk a University College London egyetemi docense, dr. Abi Fisher tanácsát.

„Jóllehet egyfelől egyáltalán nem meglepő, hogy a pandémia jelentős mértékben felforgatta az emberek testmozgási szokásait, számolnunk kell azzal, hogy miután helyreáll a világ rendje, időbe telik, amíg mindenki visszarázódik a normális hétköznapokba – nem lesz ez másképpen sportolási szokásainkkal sem. Legfőbb feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk az embereknek a mielőbbi visszaállásban, és hogy az esetleges korlátozásokat figyelembe véve újra elkezdjék a rendszeres testmozgást.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.