Erősítés

Bánhidi Bencének sosem kell tárcsa

Általában a saját testsúlyos gyakorlatokat részesíti előnyben Bánhidi Bence, a Pick Szeged beállósa, mivel a 23 esztendős, hatalmas termetű kézilabdás igyekszik kímélni az ízületeit.

Az ellenfél védőinek alaposan meggyűlik a bajuk a Pick Szeged és a magyar válogatott beállósával, a 204 centiméter magas Bánhidi Bencével, mivel a 23 esztendős kézilabdázó tömegnek és izomtömegnek sincs híján. Aki azonban úgy véli, a konditeremben egyik tárcsát pakolja a másikra, téved, mivel ő inkább a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat részesíti előnyben. A fekvenyomópad helyett inkább a zsámolyokat választja.

„Az ízületeknek is kímélőbb a saját testsúlyos gyakorlat, és a szervezet is gyorsabban regenerálódik – mondta a csupasport.hu-nak Bánhidi Bence. – Azzal a tömeggel dolgozol, amit a pályán is cipelned kell, a súlyzós edzések ráadásul az izomzatot is jobban megkötik. A nehezebb tárcsákhoz egyébként is tömegnövelés céljából nyúlunk, nekem viszont erre nincs szükségem, mert így is elég nagyra nőttem. A különböző fehérjekészítmények sem tartoznak a kedvenceim közé, csak vitaminokat szedek.”

Az alapozás alatt heti három napot töltött konditeremben, a programot pedig a csapatnál dolgozó erőnléti edző állította össze, személyre szabottan. A beállósnak például elsősorban a törzsét, valamint a lábait kellett erősítenie.

„Ha egy meccsen a játékos sokat volt pályán, előfordul, hogy másnap csak nyújtás szerepel a programjában, míg ha valaki keveset játszott, erősebb konditermi gyakorlatok várnak rá. Szerencsére ezen a téren is egyre profibb keretek között dolgozhatunk, minden sportolónak segítség, ha nem magának kell összeállítania a gyakorlatsort, hanem képzett szakember felügyeli az erősítést.”

 

Bánhidi Bence csak a legritkább esetben használ súlyzókat.

 

A beállós programjában a TRX vagy a kettlebell elnevezésű vasgolyó jóval nagyobb szerepet kap, mint a klasszikus súlyzós gyakorlatok, kérésünkre pedig izomcsoportonként is végigmentünk a programon.

Mellizom: „Nem szoktam fekvenyomni, inkább az úgynevezett hárompontos fekvőtámaszra szavazok. A klasszikus fekvőtámasz helyzetben két zsámolyra teszem a kezem, a lábam pedig egy fitball-labdán van, hogy a törzsem is erősödjön. Ebben a pozícióban hajlítom be, és nyújtom ki a karom, hasból és törzsből is tartanom kell magam, így alaposan megizzadok a végére.”

Bicepsz: „Nagyon ritkán végzek ilyen gyakorlatokat, mert a kézilabdások erre az izomcsoportra ritkán edzenek. Mivel nem bicepszből lövünk, a súlyzózás csak bekötné az izmot, ha valamiért mégis erősítenem kell, akkor két kézi súlyzót használok.”

Vállizom: „Többnyire TRX-gyakorlatokkal dolgozom ennél a résznél, esetleg gumiszalaggal. Korábban akadtak problémáim a vállammal, úgyhogy amennyire tudom, kímélem.”

 

A vállizom megerősítéséhez megteszi a gumiszalag is

 

Hátizom: „Itt is a TRX-re szavazok, ha pedig kondigépen erősítek, a nyak mögé történő lehúzás a legjobb megoldás. Le kell ülni a géphez, megmarkolni a fejünk fölött lévő kart és a tarkónk mögé húzni.”

Lábizom: „Általában guggolok, kitöréseket végzek, de az egylábas felállás is hatékony. Többnyire saját testsúllyal dolgozom, és csak a guggolásnál használok súlyokat.”

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.