Cseke Lilla legjei: milyen futócuccokat viseljünk, ha itt az ősz?

Ha beköszönt az ősz és változik az időjárás, egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk fel, ha futni indulunk. Az Ultrabalaton győztesének tanácsai.

Beköszöntött az ősz. Ilyenkor a napi öltözködés is kihívást jelenthet, mikor hány réteget vegyünk magunkra. A napsütés becsapós, mert kint már hűvös van, viszont aktív testmozgás közben kimelegszünk. Futás közben fokozottan gondot okozhat, ha túlöltözünk, vagy ha épp alul. Sokszor nincs idő vagy lehetőség átöltözni futás után, és időbe telik, amíg hazaérünk. Kiizzadva, csapzottan könnyű meghűlni és napokra kidőlni, főleg azoknak, akik hajlamosak a megfázásra (mint én).

Nagyon szeretek futócuccokat vásárolni, gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. A halmozás helyett érdemes beruházni egy-egy funkcionális alapdarabra, amelyek akár évekig is kitartanak, és nagyon jól jönnek az ilyen átmeneti időszakokban. Viszonylag drágábbak, de vannak nagyon jó akciók, sőt szuper ötlet lehet ajándékba kérni őket (érdemes körülnézni más sportágak cuccai között is, pl. lehet találni nagyon jó focis vagy jógás ruhadarabokat is, amelyek futásnál is hasznosak lehetnek).


Aláöltöző, trikó

Amikor már nem elég a sima futópóló, de még nincs szükség hosszú ujjúra vagy futódzsekire, az egyik legpraktikusabb öltözet egy testhezálló, vékony aláöltöző vagy trikó. Általában könnyű, légáteresztő anyagból készülnek, mégis tartják a hőt, és nagyon jól elvezetik az izzadságot. Azért szeretem őket, mert végig komfortérzetet biztosítanak futás közben. Ha valaki nem szeret több réteget magára húzni, találhat olyan anyagú felsőt, amely nyáron hűt, télen fűt. Az egyik kora tavaszi maratonomat ilyenben futottam, és valóban bevált, pedig szkeptikus voltam.


Futósapka, csősál

Túl szoros, túl vastag, megfő benne a fejed, vagy csak igazgatod futás közben… Ugye ismerős? Egy ideig kapucnis felsőben futottam, de eléggé macerás volt. Jó néhány sapkát kipróbáltam, mire megtaláltam a megfelelőt, ami fazonban, anyagban is tuti. Hosszú hajú lányoknak megsúgom, hogy a kedvencem rajta egy kis lyuk a hátulján, amelyen a copfomat is kényelemesen át tudom húzni, így futás közben egyáltalán nem zavar. Akik egyáltalán nem szeretik a sapkát, jó alternatíva lehet nekik egy csősál, amit sapkaként is használhatnak. Ebből is van számtalan fajta, szorosabb-lazább, vastagabb-vékonyabb. Viszont nagyon hasznos, ha hajlamos vagy a megfázásra, mert nemcsak a nyakadat, hanem az egész arcodat is védi a hidegtől.

Futómellény

Az egyik kedvencem a rózsaszín futómellényem, ilyenkor ősszel alig várom, hogy felvegyem. Egyrészt a színe miatt szeretem, másrészt kiváltja a futóövet, mert a zsebeiben elfér a telefonom, a kulacsom, zsebkendő, kulcs stb. Persze nem érdemes túlpakolni a zsebeket, mert futás közben zavaró lehet, de a legszükségesebbek kényelmesen elférnek benne. Bár nem teljesen vízálló, kisebb esőt is jól bír, szél ellen pedig kiválóan védi a hátamat, a mellkasomat. Elég felvenni alá egy lazább felsőt, így nem kell 3-4 réteget magamra szuszakolni.


Futódzseki

Amire nem is gondoltam, hogy mennyire praktikus lehet, az egy szinte leheletvékony széldzseki, amihez akciósan sikerült hozzájutnom. Nem bántam meg, mert bár a bőrig ázás ellen ez sem véd meg, a hőt nagyon jól tartja, így egy esős futást is könnyebben elviselek, illetve szeles időben el sem indulok nélküle. A kapucnija is nagyon jól illeszkedik a fejemre, egyáltalán nem zavaró futás közben, az állógallérja pedig védi a nyakamat, így a komfortérzet is biztosítva van, akár egy őszi verseny vagy hosszabb terepfutás közben is.

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. A legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok
6. A legnagyobb félelmek
7. A verseny legjobb része
8. A világbajnokság legfontosabb pillanatai
9. A legfontosabb dolgok, amiket a futásnak köszönhetek
10. A legjobb tippek a regenerálódásra
11. A legjobb zenék aszfaltra vagy körözős versenyekre

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.