Cseke Lilla legjei: a kedvenc keresztedzések

Az Ultrabalaton győztese szokásos blogjában ezúttal arról írt, milyen kiegészítő edzéseket érdemes végezni futás mellett a teljesítmény növelése érdekében.

Lezárult a versenyszezon, jöhet az alapozó időszak! Ha eddig kevesebbet foglalkoztál a keresztedzésekkel, kiegészítő edzésekkel, érdemes ilyenkor több időt szánni rájuk, mivel nagymértékben hozzájárulnak a sportteljesítményedhez és a sérülések elkerüléséhez is. Futók körében gyakori keresztedzés az úszás és kerékpározás, de más sportokból is nagyon széles a választék. Van, ami sokak számára elérhető, akár online formában, pl. a jóga, de egy squasht vagy falmászást már nehezebb kivitelezni. Összegyűjtöttem néhány olyan sportot, amelyeket én magam is kipróbáltam, így bátran tudom őket ajánlani a futás mellé.

Jóga, pilates – földön és a levegőben

Futók körében nem lehet eléggé hangsúlyozni a nyújtás fontosságát.

A jóga, amellett, hogy kiválóan edzi a mélyizmokat, pszichésen is jó hatással lehet rád: oldja a feszültséget és segít kikapcsolni egy pörgős nap után. Ha nem szeretsz jógaterembe járni, online is rengeteg gyakorlatot találhatsz. A pilates is erősíti a mélyizmokat, ugyanúgy koncentrációt igényel és a légzés is nagyon fontos eleme. Aki szeretné feldobni a hagyományos órákat egy kis extrával, kipróbálhatja a levegőben. Egyre több városban elérhető az air jóga vagy pilates, amely felfüggesztett eszközök segítségével segít kitolni a mozgástartományt és ezáltal még hatékonyabbá teszi a nyújtást. Ha tériszonyos vagy, ne ijedj meg, az air jógában alig emelkedsz el a talajtól. Az aerial fitnesz is kezd divatba jönni, és amellett, hogy rendkívül látványos, erősítésre is kiváló, pl. a légtornában egy karikán vagy trapézon végzett gyakorlat nemcsak koncentrációt, ügyességet igényel, hanem kar-és hasizmot is. Ha elsőként próbálsz ki bármilyen aerialórát, érdemes tájékozódni, hogy milyen egészségügyi feltételekkel lehet igénybe venni. Jó hír, hogy az airedzéseken előny a „lógás”, hiszen egyes edzéseken akár 2 méterrel is lebeghetsz a talaj fölött.

Vedd fel a kesztyűt!

Ahogy a jógát és airsportokat, a kick-box aerobicot és az ökölvívást is kipróbáltam, s bár nem lett belőlük olyan tartós szenvedély, mint az előző kettőből, ennek ellenére jó volt megismerni másfajta mozgásokat. A tv-ben a foci is könnyűnek tűnik, így voltam a boksszal is: elég csak a zsákot püfölni, vagy rúgni párat a levegőbe. Tévedtem, egyáltalán nem egyszerű, mivel a gyakorlatok az erőnlét mellett komoly koncentrációt igényelnek, így nemcsak fizikailag, de mentálisan is igénybe tudnak venni. Nem mellesleg önvédelmi elemeket is megtanulhatsz, ami növelheti az önbizalmadat.

Edzőtermi tréningek

Egy edzőterembe lemenni nem mindenkinek magától értetődő, én sokáig tipródtam, míg rászántam magam, de végül nem bántam meg, és azóta is rendszeresen járok. Szeretem a kisebb, családiasabb hangulatú termeket, ahol kevesebben vannak és jobban elboldogulok a gépek között. Volt pár vicces eset, amikor furán néztek rám, mert „érdekesen” használtam egy-egy gépet, úgyhogy inkább segítséget kérek az edzőktől vagy gyakorlottnak tűnő sporttársaktól, mielőtt lesérülök egy hibásan használt gép miatt. Ha van olyan barátod, haverod, aki gyakran jár terembe, kérd meg, hogy menjen veled és segítsen, csináljatok meg pár edzést közösen (cserébe elviheted futni). Ha nem szereted a gépekkel végzett gyakorlatokat, vannak kifejezetten edzőtermi erősítő edzések, funkcionális tréningek, amelyek nagyon hatékonyak a core-izmok fejlesztésében. Ráadásul a csoportos órákon jó társaság szokott összejönni, így akár új ismeretségekre, barátokra is szert tehetsz.

Remélem, adtam pár ötletet, és ha nem is ezek közül választasz, nézz körül a lakóhelyeden, milyen edzéseket érhetsz el, sőt, barátokkal, barátnőkkel is kiváló alkalom lehet a találkozásra egy közös jóga vagy TRX egy fárasztó nap végén. A lényeg, hogy olyan mozgást csinálj, amit szeretsz és amit élvezel, akár otthon, akár közösségben végzed. Sok teremben vannak bemutató órák, amelyek kifejezetten kezdőknek szólnak, érdemes figyelni a hirdetéseket. Ahogy a futásban, a keresztedzésben is fontos a fokozatosság, ne terheld túl magad, és kérj nyugodtan segítséget az oktatóktól, edzőktől. S hogy tudod beilleszteni az idődbe? Lehet akár heti egy alkalom, amit fixen be tudsz tartani, csak legyen rendszeres, úgy lesz igazán eredménye. Kívánom, hogy találd meg te is azt a mozgást, amit hosszú távon be tudsz építeni a futás mellett a mindennapjaidba, és amellyel színesebbé, változatosabbá és hatékonyabbá teheted a sportolásodat.

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. A legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok
6. A legnagyobb félelmek
7. A verseny legjobb része
8. A világbajnokság legfontosabb pillanatai
9. A legfontosabb dolgok, amiket a futásnak köszönhetek
10. A legjobb tippek a regenerálódásra
11. A legjobb zenék aszfaltra vagy körözős versenyekre
12. A legjobb futócuccok az őszre
13. A legösztönzőbb ötletek futásra a hidegben

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.