Cseke Lilla legjei: a kedvenc keresztedzések

Az Ultrabalaton győztese szokásos blogjában ezúttal arról írt, milyen kiegészítő edzéseket érdemes végezni futás mellett a teljesítmény növelése érdekében.

Lezárult a versenyszezon, jöhet az alapozó időszak! Ha eddig kevesebbet foglalkoztál a keresztedzésekkel, kiegészítő edzésekkel, érdemes ilyenkor több időt szánni rájuk, mivel nagymértékben hozzájárulnak a sportteljesítményedhez és a sérülések elkerüléséhez is. Futók körében gyakori keresztedzés az úszás és kerékpározás, de más sportokból is nagyon széles a választék. Van, ami sokak számára elérhető, akár online formában, pl. a jóga, de egy squasht vagy falmászást már nehezebb kivitelezni. Összegyűjtöttem néhány olyan sportot, amelyeket én magam is kipróbáltam, így bátran tudom őket ajánlani a futás mellé.

Jóga, pilates – földön és a levegőben

Futók körében nem lehet eléggé hangsúlyozni a nyújtás fontosságát.

A jóga, amellett, hogy kiválóan edzi a mélyizmokat, pszichésen is jó hatással lehet rád: oldja a feszültséget és segít kikapcsolni egy pörgős nap után. Ha nem szeretsz jógaterembe járni, online is rengeteg gyakorlatot találhatsz. A pilates is erősíti a mélyizmokat, ugyanúgy koncentrációt igényel és a légzés is nagyon fontos eleme. Aki szeretné feldobni a hagyományos órákat egy kis extrával, kipróbálhatja a levegőben. Egyre több városban elérhető az air jóga vagy pilates, amely felfüggesztett eszközök segítségével segít kitolni a mozgástartományt és ezáltal még hatékonyabbá teszi a nyújtást. Ha tériszonyos vagy, ne ijedj meg, az air jógában alig emelkedsz el a talajtól. Az aerial fitnesz is kezd divatba jönni, és amellett, hogy rendkívül látványos, erősítésre is kiváló, pl. a légtornában egy karikán vagy trapézon végzett gyakorlat nemcsak koncentrációt, ügyességet igényel, hanem kar-és hasizmot is. Ha elsőként próbálsz ki bármilyen aerialórát, érdemes tájékozódni, hogy milyen egészségügyi feltételekkel lehet igénybe venni. Jó hír, hogy az airedzéseken előny a „lógás”, hiszen egyes edzéseken akár 2 méterrel is lebeghetsz a talaj fölött.

Vedd fel a kesztyűt!

Ahogy a jógát és airsportokat, a kick-box aerobicot és az ökölvívást is kipróbáltam, s bár nem lett belőlük olyan tartós szenvedély, mint az előző kettőből, ennek ellenére jó volt megismerni másfajta mozgásokat. A tv-ben a foci is könnyűnek tűnik, így voltam a boksszal is: elég csak a zsákot püfölni, vagy rúgni párat a levegőbe. Tévedtem, egyáltalán nem egyszerű, mivel a gyakorlatok az erőnlét mellett komoly koncentrációt igényelnek, így nemcsak fizikailag, de mentálisan is igénybe tudnak venni. Nem mellesleg önvédelmi elemeket is megtanulhatsz, ami növelheti az önbizalmadat.

Edzőtermi tréningek

Egy edzőterembe lemenni nem mindenkinek magától értetődő, én sokáig tipródtam, míg rászántam magam, de végül nem bántam meg, és azóta is rendszeresen járok. Szeretem a kisebb, családiasabb hangulatú termeket, ahol kevesebben vannak és jobban elboldogulok a gépek között. Volt pár vicces eset, amikor furán néztek rám, mert „érdekesen” használtam egy-egy gépet, úgyhogy inkább segítséget kérek az edzőktől vagy gyakorlottnak tűnő sporttársaktól, mielőtt lesérülök egy hibásan használt gép miatt. Ha van olyan barátod, haverod, aki gyakran jár terembe, kérd meg, hogy menjen veled és segítsen, csináljatok meg pár edzést közösen (cserébe elviheted futni). Ha nem szereted a gépekkel végzett gyakorlatokat, vannak kifejezetten edzőtermi erősítő edzések, funkcionális tréningek, amelyek nagyon hatékonyak a core-izmok fejlesztésében. Ráadásul a csoportos órákon jó társaság szokott összejönni, így akár új ismeretségekre, barátokra is szert tehetsz.

Remélem, adtam pár ötletet, és ha nem is ezek közül választasz, nézz körül a lakóhelyeden, milyen edzéseket érhetsz el, sőt, barátokkal, barátnőkkel is kiváló alkalom lehet a találkozásra egy közös jóga vagy TRX egy fárasztó nap végén. A lényeg, hogy olyan mozgást csinálj, amit szeretsz és amit élvezel, akár otthon, akár közösségben végzed. Sok teremben vannak bemutató órák, amelyek kifejezetten kezdőknek szólnak, érdemes figyelni a hirdetéseket. Ahogy a futásban, a keresztedzésben is fontos a fokozatosság, ne terheld túl magad, és kérj nyugodtan segítséget az oktatóktól, edzőktől. S hogy tudod beilleszteni az idődbe? Lehet akár heti egy alkalom, amit fixen be tudsz tartani, csak legyen rendszeres, úgy lesz igazán eredménye. Kívánom, hogy találd meg te is azt a mozgást, amit hosszú távon be tudsz építeni a futás mellett a mindennapjaidba, és amellyel színesebbé, változatosabbá és hatékonyabbá teheted a sportolásodat.

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. A legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok
6. A legnagyobb félelmek
7. A verseny legjobb része
8. A világbajnokság legfontosabb pillanatai
9. A legfontosabb dolgok, amiket a futásnak köszönhetek
10. A legjobb tippek a regenerálódásra
11. A legjobb zenék aszfaltra vagy körözős versenyekre
12. A legjobb futócuccok az őszre
13. A legösztönzőbb ötletek futásra a hidegben

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.