Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán

Az idén sem maradtak el a magyar expedíciók, s bár az időjárás meghatározta a mászások kimenetelét, azért Varga Csaba állhatott nyolcezres csúcson.

Az idén is büszkélkedhetünk sikeres magyar hegymászó-expedíciókkal, de elismeréssel tekintünk a csúcsmászás nélkül visszaforduló sportemberekre is. Az esztendő természetesen a felkészüléssel kezdődött. Lengyel Ferenc és Varga Csaba barátsága nem új keletű, így utóbbi meghívására közös, háromnapos jég- és sziklamászótúrán vettek részt januárban a Bihar-hegységben. Sőt februárban a Kalifa Alpin Csapat tagjaihoz csatlakozott Héjja Bálint síalpinista is, s hárman egy hatnapos stájerországi jégmászással, sítúrával próbálták megtartani erőnlétüket.

 

Balról: Héjja Bálint, Lengyel Ferenc, Varga Csaba. Fotó: Kalifa

 

A téli időszak gyorsan elröppent, és március elején érkezett a bejelentés, miszerint Varga Csaba erdélyi hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén használata nélkül megmászni a Föld legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet.

Varga Csaba előtt egy héttel Neszmélyi Emil is útnak indult, szintén a Csomolungmára. Kína a 2020-as évhez hasonlóan az idén sem engedélyezte a mászást a hegyen, ezért – a kereskedelmi expedíciókhoz hasonlóan – a két magyar is a déli, nepáli oldalról próbálkozott. A Magyar Olimpiai Bizottság etikai és jogi bizottságának tagja – pótlólagos oxigén használatával – 2016. május 20-án járt már a Csomolungma csúcsán, akkor az északi oldalról.

 

Fotó: Neszmélyi Emil/Facebook

 

Az időjárás azonban nem kedvezett a tavaszi expedícióknak az Everesten, az egy héten keresztül tomboló hóvihar, a naponta átlagosan lehulló harminc-negyven centiméternyi hó és a gyakran 70 km/órás szélerősség határozta meg az időjárást a déli lejtőn. A mostoha körülmények következtében május végén Varga Csaba, illetve a Neszmélyi Emilt is segítő nepáli kereskedelmi csapat a visszafordulás mellett döntött.

Hazaérkezését követően az ügyvéd jelezte, mindenképpen visszatérne az Everestre, de nyitott egy dél-amerikai túrára is. Egyébiránt az időjárás azt a hattagú amatőr hegymászócsapatot sem kímélte, amely július elején indult útnak Grúziába, hogy megmássza az 5054 méteres Kazbeget, végül a körülmények miatt nem sikerült kitűzni a magyar zászlót a csúcsra.

 

A Kazbeg. Fotó: Magyari Csaba

 

A nyár végén aztán az Eseményhorizont két mászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd is hallatott magáról. Legutóbbi sikeres expedíciójuk 2019-ben volt, amikor a K2-n Suhajda Szilárd felért a 8611 méter magas csúcsra, a következő év tavaszán pedig a Makalu megmászását tervezték, de a koronavírus-járvány miatt az expedíció elmaradt. Céljuk idén ősszel a Dhaulagiri, a Föld hetedik legmagasabb hegye volt, amely a nehezen mászható nyolcezresek közé tartozik, és amelynek 8167 méter magas csúcsán 2021 őszéig egyetlen magyar mászóként Erőss Zsolt állt, még 2006-ban. Két héttel az Eseményhorizont indulása után Varga Csaba is bejelentkezett, hogy a sikertelen tavaszi Everest-expedíciót követően ugyancsak megpróbálkozik a Dhaulagirivel, ahol 2019 őszén már járt, de a kedvezőtlen időjárás miatt 7300 méterről visszafordult.

 

Varga Csaba a Dhaulagiri csúcsán. Fotó: Hazajáró

 

Nos, a nagyváradi sportember két hét alatt, tizenegy órás végső menettel október 1-jén felért a csúcsra, ezzel a Gasherbrum II, a Broad Peak, a Manaszlu és a Gasherbrum I után a Dhaulagiri az ötödik nyolcezrese, amellyel Erőss Zsolt után a legeredményesebb magyar hegymászónak számít – ráadásul mint eddig mindig, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül érte el a csúcsot.

 

Varga Csaba nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül

2013 – Gasherbrum II, Karakorum, 8035 méter, sikeres
2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres
2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott
2016 – Nanga Parbat, Himalája, 8125 méter, sikertelen, 6000 méterig jutott
2017 – Manaszlu, Himalája, 8163 méter, sikeres
2018 – Kancsendzönga, Himalája, 8586 méter, sikertelen, 8100 méterig jutott
2019 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikeres
2019 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikertelen, 7300 méterig jutott
2021 – Mount Everest, Himalája, 8848 méter, sikertelen, 8000 méterig jutott
2021 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikeres

 

Mindeközben a szintén a hegyen tartózkodó Klein Dávid és Suhajda Szilárd is megpróbálkozott a csúcsmászással, de a lavinaveszély miatt visszafordultak az alaptáborba, majd néhány nappal később újra nekiindultak, de ezúttal a fagyásveszély állta útjukat, s a levonulás mellett döntöttek.

 

 

Az év vége felé sajnos más is történt. Korábban írtunk már a Csupasporton Lengyel Ferenc hegymászó másik hobbijáról, a siklóernyőzésről, amellyel a koronavírus-járvány kezdetén ismerkedett meg, hogy a szünetelő expedíciók miatt hiányzó adrenalinmennyiséget pótolhassa. 2021 őszéig minden rendben is volt, amikor is három csigolyája szilánkosra tört – vélhetően egy meleg légáramlat következtében, leszállás közben összecsuklott a paplanernyője, s tíz-tizenöt métert zuhant.

 

 

Biztosak lehetünk benne, hogy jövőre sem maradunk magyar expedíció nélkül. Egyelőre annyi körvonalazódik, hogy a Klein Dávid, Suhajda Szilárd duó 2022-ben vélhetően megpróbálkozik a Mount Everesttel.

A címlapon: Varga Csaba a Dhaulagirin

Címlapfotó: Hazajáró

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.