Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán

Az idén sem maradtak el a magyar expedíciók, s bár az időjárás meghatározta a mászások kimenetelét, azért Varga Csaba állhatott nyolcezres csúcson.

Az idén is büszkélkedhetünk sikeres magyar hegymászó-expedíciókkal, de elismeréssel tekintünk a csúcsmászás nélkül visszaforduló sportemberekre is. Az esztendő természetesen a felkészüléssel kezdődött. Lengyel Ferenc és Varga Csaba barátsága nem új keletű, így utóbbi meghívására közös, háromnapos jég- és sziklamászótúrán vettek részt januárban a Bihar-hegységben. Sőt februárban a Kalifa Alpin Csapat tagjaihoz csatlakozott Héjja Bálint síalpinista is, s hárman egy hatnapos stájerországi jégmászással, sítúrával próbálták megtartani erőnlétüket.

 

Balról: Héjja Bálint, Lengyel Ferenc, Varga Csaba. Fotó: Kalifa

 

A téli időszak gyorsan elröppent, és március elején érkezett a bejelentés, miszerint Varga Csaba erdélyi hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén használata nélkül megmászni a Föld legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet.

Varga Csaba előtt egy héttel Neszmélyi Emil is útnak indult, szintén a Csomolungmára. Kína a 2020-as évhez hasonlóan az idén sem engedélyezte a mászást a hegyen, ezért – a kereskedelmi expedíciókhoz hasonlóan – a két magyar is a déli, nepáli oldalról próbálkozott. A Magyar Olimpiai Bizottság etikai és jogi bizottságának tagja – pótlólagos oxigén használatával – 2016. május 20-án járt már a Csomolungma csúcsán, akkor az északi oldalról.

 

Fotó: Neszmélyi Emil/Facebook

 

Az időjárás azonban nem kedvezett a tavaszi expedícióknak az Everesten, az egy héten keresztül tomboló hóvihar, a naponta átlagosan lehulló harminc-negyven centiméternyi hó és a gyakran 70 km/órás szélerősség határozta meg az időjárást a déli lejtőn. A mostoha körülmények következtében május végén Varga Csaba, illetve a Neszmélyi Emilt is segítő nepáli kereskedelmi csapat a visszafordulás mellett döntött.

Hazaérkezését követően az ügyvéd jelezte, mindenképpen visszatérne az Everestre, de nyitott egy dél-amerikai túrára is. Egyébiránt az időjárás azt a hattagú amatőr hegymászócsapatot sem kímélte, amely július elején indult útnak Grúziába, hogy megmássza az 5054 méteres Kazbeget, végül a körülmények miatt nem sikerült kitűzni a magyar zászlót a csúcsra.

 

A Kazbeg. Fotó: Magyari Csaba

 

A nyár végén aztán az Eseményhorizont két mászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd is hallatott magáról. Legutóbbi sikeres expedíciójuk 2019-ben volt, amikor a K2-n Suhajda Szilárd felért a 8611 méter magas csúcsra, a következő év tavaszán pedig a Makalu megmászását tervezték, de a koronavírus-járvány miatt az expedíció elmaradt. Céljuk idén ősszel a Dhaulagiri, a Föld hetedik legmagasabb hegye volt, amely a nehezen mászható nyolcezresek közé tartozik, és amelynek 8167 méter magas csúcsán 2021 őszéig egyetlen magyar mászóként Erőss Zsolt állt, még 2006-ban. Két héttel az Eseményhorizont indulása után Varga Csaba is bejelentkezett, hogy a sikertelen tavaszi Everest-expedíciót követően ugyancsak megpróbálkozik a Dhaulagirivel, ahol 2019 őszén már járt, de a kedvezőtlen időjárás miatt 7300 méterről visszafordult.

 

Varga Csaba a Dhaulagiri csúcsán. Fotó: Hazajáró

 

Nos, a nagyváradi sportember két hét alatt, tizenegy órás végső menettel október 1-jén felért a csúcsra, ezzel a Gasherbrum II, a Broad Peak, a Manaszlu és a Gasherbrum I után a Dhaulagiri az ötödik nyolcezrese, amellyel Erőss Zsolt után a legeredményesebb magyar hegymászónak számít – ráadásul mint eddig mindig, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül érte el a csúcsot.

 

Varga Csaba nyolcezres expedíciói, kizárólag pótlólagos oxigén használata nélkül

2013 – Gasherbrum II, Karakorum, 8035 méter, sikeres
2014 – Broad Peak, Himalája, 8051 méter, sikeres
2015 – K2, Karakorum, 8611 méter, sikertelen, 7400 méterig jutott
2016 – Nanga Parbat, Himalája, 8125 méter, sikertelen, 6000 méterig jutott
2017 – Manaszlu, Himalája, 8163 méter, sikeres
2018 – Kancsendzönga, Himalája, 8586 méter, sikertelen, 8100 méterig jutott
2019 – Gasherbrum I, Karakorum, 8080 méter, sikeres
2019 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikertelen, 7300 méterig jutott
2021 – Mount Everest, Himalája, 8848 méter, sikertelen, 8000 méterig jutott
2021 – Dhaulagiri, Himalája, 8167 méter, sikeres

 

Mindeközben a szintén a hegyen tartózkodó Klein Dávid és Suhajda Szilárd is megpróbálkozott a csúcsmászással, de a lavinaveszély miatt visszafordultak az alaptáborba, majd néhány nappal később újra nekiindultak, de ezúttal a fagyásveszély állta útjukat, s a levonulás mellett döntöttek.

 

 

Az év vége felé sajnos más is történt. Korábban írtunk már a Csupasporton Lengyel Ferenc hegymászó másik hobbijáról, a siklóernyőzésről, amellyel a koronavírus-járvány kezdetén ismerkedett meg, hogy a szünetelő expedíciók miatt hiányzó adrenalinmennyiséget pótolhassa. 2021 őszéig minden rendben is volt, amikor is három csigolyája szilánkosra tört – vélhetően egy meleg légáramlat következtében, leszállás közben összecsuklott a paplanernyője, s tíz-tizenöt métert zuhant.

 

 

Biztosak lehetünk benne, hogy jövőre sem maradunk magyar expedíció nélkül. Egyelőre annyi körvonalazódik, hogy a Klein Dávid, Suhajda Szilárd duó 2022-ben vélhetően megpróbálkozik a Mount Everesttel.

A címlapon: Varga Csaba a Dhaulagirin

Címlapfotó: Hazajáró

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.